Historisk samling i Nordland

I september arrangerte UNOF Nordland for første gang et orkesterseminar for unge musikere fra Lofoten og Vesterålen.

Orkesterkonsulent i UNOF Nordland, Knut Solberg er glad for å endelig ha fått mulighet til å bidra med økonomi, organisering og kunnskap for de tre UNOF-orkestrene i denne regionen; Flakstad Strykeorkester, Sortland Barneorkester og Sortland Strykeorkester. Etter flere år har Lofoten og Vesterålen Orkesterforening som tidligere har arrangert strykeseminarer for unge i regionen og UNOF fått formalisert et samarbeid. Seminaret foregikk i den illle Nordlandskommunen Ramberg, som til tross for at den har bare 1300 innbyggere har et av de mest aktive barne- og ungdomsorkestrene i Nordland, nemlig Flakstad Strykeorkester.

Strykepedagogene Jürg Leutert fra Flakstad og Trond Wika fra Vefsn, begge veldig aktive krefter i UNOF Nordland, møttes for første gang på denne samlinga. Dette resulterte i et spennende og kreativt samarbeid som kunstnerisk ledelse for seminaret.

70 deltakere fra Brønnøy i sør til Øksnes i Nord var med på seminaret 14.-16. september. Knut forteller at de fikk støtte både fra Norsk Kulturråd, Nordland Fylkeskommun og UNOF og dette gjorde at samlingen hadde god økonomiske rammer.  Han tror at det var det nyskapende programmet på seminaret som var utløsende for mye av støtten: Folkemusikk fra nord, lirekassearrangement, i tillegg til klassisk kammerorkester med repertoar på høgt nivå. Det skulle også være besøk til fiskerimuseet i Sund, der den berømte kunstsmeden og orkesterfar til en hel strykekvartett Tor-Vegard Mørkved holder til. Denne turen til Sund måtte imidlertid avlyses pga. dårlig vær.

Knut synes seminaret er god UNOF-reklame og håper at fremtiden vil bringe medlemsorkestre både i Narvik, Vestvågøy og Vågan. Alle deltakerne på seminaret deltok på samme grunnlag om de var med i et UNOF-orkester eller ikke. Han håper også på at dette seminaret gir mersmak: “Flakstad sier de gjerne vil arrangere ei slik samling årlig.  Jeg har også henvendt meg til miljøene i Vesterålen, for om mulig å arrangere ei stor samling for strykere i hele Nordland et sted i Vesterålen våren 2013, forutsatt et kretsen atter oppnår prosjektmidler.  Nøkkelen for dette siste er etter mitt syn langsiktig musikkfaglig planlegging – prosjekter over 2-3 år.  Ellers blir det mest avslag på søknader om finansiering.  Jeg har foreslått for kretsstyret å sette sammen et programutvalg for å ta seg av dette, med ungdommer og pedagoger.”

Seminaret ble omtalt i Lofotposten og Lofot Tidende: lofot-tidende Flakstaseminarlofotposten minifestival

Comments are closed.