Lader opp med latvisk musikk

Nesttun Unge Strykere hadde i helgen seminar med latvisk musikk. 8. februar skal orkesteret spille i Grieghallen sammen med latviske Sigulda Youth Chamber Orchestra.

— Nesttun Unge Strykere har aspirantorkester, juniororkester og hovedorkester, men dette Latvia-prosjektet knytter alle orkestrene tettere sammen. Det er spennende med latvisk musikk, vi gleder oss til det latviske orkesteret og koret kommer til oss om to uker for å øve sammen med oss. Målet er selvsagt den store konserten vi skal ha i Grieghallen søndag 8. februar, forteller styremedlem Øyvind Andersen.

Ideen om et samarbeid mellom det norske og det latviske orkesteret kom etter en tur til Riga i 2013. Med EØS-støtte ble det mulig å gjennomføre et omfattende program med konserter i både Latvia og Norge.

Både Nesttun Unge Strykere, Sigulda Unge Kammerorkester, Bergen Junior Spelemannslag, Sigulda Kulturskole Kor, Bergen guttekor og Bergen pikekor skal delta på konserten i Grieghallen.

Motiverte musikanter
Musikantene Celine, Louise og Theresia gleder seg til å spille i Grieghallen.

— Jeg synes det er gøy å være med på dette. Det er mye øving og jeg gleder meg til å være med på Vilvite. Jeg går i aspirantorkesteret, men det er gøy å få være med å spille sammen med alle de store barna, sier Celina, som er ni år gammel har spilt bratsj i tre år.

Louise er jevngammel og har spilt fiolin i et halvt år, men tror konserten skal gå bra selv om det kan være litt vanskelig.

— Det blir gøy å spille på den store scenen i Grieghallen. Vi spilte der i fjor også – sammen med Alexander Rybak – og det var gøy! forteller hun.

Theresia er også ni år og har spilt fiolin i to år.

— Dette er gøy, og det skal bli kjempegøy på VilVite! Jeg gleder meg til det latviske orkesteret og koret kommer på besøk. Den musikken vi øver inn nå er jo kjent og kjær for dem, men litt fremmed for oss. Jeg synes sånne seminarhelger som dette er kjempegøy, det kunne gjerne vart i enda flere dager!, sier hun.

Kulturell utfoldelse
Nå er orkesteret i ferd med å øve inn tradisjonelle latviske folkemelodier. De latviske komponistene Imants Zemzaris og Emil Zilberts har arrangert musikk spesielt for denne anledningen, som skal utframføres i Grieghallen av de to orkestrene.

— Det blir mye øving helgen 6. – 8. februar, men også tid til andre ting. For eksempel skal vi på aktivitets- og vitensenteret VilVite sammen med latvierne lørdag kveld. Gruppene blir blandet med barn fra begge land på alle lagene sammen med ledere og dirigenter. Dette blir virkelig kulturell utfoldelse over landegrensene og det er av grunntankene bak virksomheten til Nesttun Unge Strykere  at vi også skal gi barna gode sosiale opplevelser. Når de gjør gøye og sosiale ting utenom spillingen gir det en ekstra dimensjon til hele opplevelsen av å tilhøre orkesteret, sier Øyvind Andersen.


(Klikk på bildet for hele programmet)

Comments are closed.