Stadig flere spiller i orkester

Stadig flere barn og unge finner veien til musikken gjennom å spille i orkester. De Unges Orkesterforbund har vokst sammenhengende i femten år og er større enn noensinne.

— Medlemstallet vårt har steget jevnt de siste femten årene. Hvert enkelt orkester går opp og ned, men den samlede trenden er tydelig: stadig flere barn og ungdommer spiller i orkester, sier Terje Winther, daglig leder i De Unges Orkesterforbund (UNOF).

50 prosent medlemsvekst

UNOF vokste med 4,7 prosent i løpet av 2014. Organisasjonen har nå 4 669 medlemmer i 143 orkestre lander over, og organiserer det store det store flertallet av unge orkestermusikere i Norge. Medlemmene er alt fra fem-seksåringer til unge voksne under  26 år.

Siden årtusenskiftet har medlemstallet steget med nesten 50 prosent. I 2000 hadde UNOF 3174 medlemmer. Medlemsveksten kommer både av at flere orkestre melder seg inn i UNOF, og at orkestrene trekker til seg flere musikanter.

— Da jeg begynte å jobbe i UNOF fikk jeg høre historier om barn som la fiolinen i en hockeybag når de gikk til øvelse, så slapp de å bli banket opp. Å spille i orkester har gått fra å være noe litt flaut til å bli noe barna synes er moro, og ungdommen synes er kult, sier Winther.

Spiller mer enn man tror
De unge orkestermusikerne er mer aktive enn hva man tidligere har antatt. UNOF begynte nylig å telle antallet konserter og øvelser hvert orkester gjennomfører i løpet av ett år.
Tidligere har man anslått av orkestrene i gjennomsnitt holder 4-5 konserter hver i løpet av året. De innrapporterte tallene viser at det virkelige tallet er over 7.
— Bak disse tallene ligger en enorm innsats fra instruktører og lærere, foreldre, og ikke minst fra de unge musikerne selv. De legger ned en stor innsats hver uke på å utvikle seg som musikere, sier Terje Winther.

 

Comments are closed.